VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää rakennuksen ilmanvaihtoratkaisut. ECo Idealin asentaminen on helppoa ja nopeaa. Lisäksi kustannustehokas ilmanvaihtoratkaisumme säästää energiaa, rahaa ja vaivaa.

Mutta miten VILPE® ECo Ideal Wireless -ilmanvaihtojärjestelmä toimii käytännössä?

VILPE® ECo Ideal Wireless -peruspakettiin kuuluu käyttöpaneeli (UP), ohjausyksikkö (CU) sekä kosteusanturi (RH). Halutessasi voit lisätä kokonaisuuteen myös hiilidioksidiantureita (CO2) tai useampia kosteusantureita.

Kosteus- ja hiilidioksidianturit

VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmän automaattinen toiminta perustuu mitattuun anturitietoon. Peruspakettiin kuuluvan kosteustasoa mittaavan kosteusanturin lisäksi järjestelmään on saatavilla hiilidioksidiantureita, jotka mittaavat ilman hiilidioksidipitoisuutta. Kosteusanturi asennetaan tiloihin, joissa esiintyy kosteutta, kuten kylpyhuoneeseen, wc:hen ja keittiöön. Hiilidioksidianturi asennetaan hiilidioksidikuormitettuihin tiloihin, kuten oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin.

Paras mahdollinen lopputulos syntyy, kun mahdollisimman monessa oleskelutilassa on käytössä sisäilman laatua mittaavat anturit. Antureiden ihanteellinen määrä riippuu talon koosta ja huoneiden määrästä. Niitä on mahdollista lisätä VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmään jopa 20 kappaletta. Vain optimaalisesti mitoitettu, kattavaan mittaustietoon perustuva ilmanvaihto säästää energiaa ja rahaa.

Käyttöpaneeli

Ilmanvaihdon voi niin sanotusti ulkoistaa VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmälle, jolloin anturit mittaavat ilman kosteutta ja hiilidioksiditasoa ja lähettävät niistä tietoa ohjausyksikölle, joka säätelee ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan eli automaattisesti vaatimatta käyttäjältään minkäänlaisia toimenpiteitä. Ilmanvaihtoa on myös mahdollista säädellä manuaalisesti käyttöpaneelin avulla.

Käyttöpaneeli asennetaan paikkaan, jossa sitä on helppo käyttää, mieluiten lähelle rakennuksen sisäänkäyntiä. Sen avulla säädellään ilmanvaihtojärjestelmän neljää toimintoa: kotona, poissa, tehostus ja automaattinen.

Kotona-toiminto on tarkoitettu olosuhteisiin, joissa hyvän sisäilmanlaadun ylläpitäminen edellyttää tasaista ilmanvaihtoa.

Poissa-toiminto kytketään päälle, kun asunto on tyhjillään, eli esimerkiksi loman ajaksi.

Tehostus-toiminnon avulla ilmanvaihtoa voidaan lisätä tilanteissa, joissa henkilökuormitus kasvaa hetkellisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi illanistujaiset tai lastenkutsut. Yksi painallus käynnistää tehostetun ilmanvaihdon 30 minuutiksi ja kaksi painallusta 60 minuutiksi jne.

Automaattinen-toiminto ylläpitää ilmanvaihdon esisäädetyn poissa-tilan mukaisella tasolla ja säätää tehoa itsenäisesti kosteus- ja hiilidioksidianturien antaman tiedon mukaan. Poissa-tilan asetuksiin verrattuna kohonneet pitoisuudet kasvattavat huippuimurin imutehoa, kun taas alentuneet pitoisuudet vähentävät tehoa.

Toisin sanoen, jos järjestelmä havaitsee tiloissa kosteus- tai hiilidioksidipitoisuuden nousua, se reagoi siihen tehostamalla ilmanvaihtoa, kunnes ilmanlaatu on normalisoitunut. Vastaavasti, jos tiloissa ei havaita kosteus- tai hiilidioksidipitoisuuden nousua, järjestelmä ottaa käyttöön ilmanvaihdon Poissa-asetuksen.

Ohjausyksikkö

Ohjausyksikkö tai vastaanotin asennetaan rakennuksen sisälle paikkaan, josta se on helppoa kaapeloida yhteen VILPE® ECo -huippuimurin kanssa. Sen paikka voi olla esimerkiksi välikatto, väliseinä tai muu. Ohjausyksikkö ei vaadi muuta kaapelointia kuin 230V-verkkovirran sekä ohjauskaapelin huippuimurilta.

VILPE® ECo Ideal Wireless -kokonaisuuden käyttöönotto edellyttää vesikatolle VILPE®-läpiviennin avulla asennettua VILPE® ECo -huippuimuria. Lisäksi tilassa on oltava oltava tuloilmaventtiilit ja huolehdittava siitä, että ilma pääsee sisällä siirtymään vapaasti huoneesta toiseen.

Lue myös nämä

pics

Sisäilman hiilidioksidin määrä on terveyden kannalta tärkeä mittari, jota ei voi jättää huomioimatta. Hiilidioksidipitoisuus kertookin tärkeitä asioita kodin ilmanvaihdon toimivuudesta. Syy esimerkiksi väsymykseen tai päänsärkyyn voi löytyä sisäilman liiallisesta hiilidioksidista.... Lue lisää >

pics

Tuleeko sisätiloissa väsynyt olo tai päänsärky? Sisäilman epäpuhtaudet ovat ihmisille näkymätön mutta tuntuva haitta. Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia ongelmia paitsi kouluissa ja työpaikoilla myös kodeissa, eivätkä ongelmat aina liity ilman... Lue lisää >

pics

VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää rakennuksen ilmanvaihtoratkaisut. ECo Idealin asentaminen on helppoa ja nopeaa. Lisäksi kustannustehokas ilmanvaihtoratkaisumme säästää energiaa, rahaa ja vaivaa. Mutta miten VILPE®... Lue lisää >

pics

Kutisevatko silmät vai onko nenä tukossa? Väsyttääkö, ilmeneekö päänsärkyä? Suomessa kärsitään tänä päivänä ennenkuulumattoman huonosta sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista. Valtaosa nyt peruskorjattavista taloista on rakennettu aikana, jolloin ilmanvaihto hoitui... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >