Perämäen nelihenkinen perhe asuu Ylihärmässä vuonna 1999 rakennetussa yksikerroksisessa omakotitalossa. Perheen tilantarpeen kasvaessa talon kylmät ullakkotilat päätettiin remontoida asuinkäyttöön. Samassa yhteydessä päätettiin tehdä ilmanvaihtoremontti, sillä painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei vastaa enää talon asukkaiden tarpeita.

Omakotitalo
co2-mittari
Yksi merkki talon nykyisen ilmanvaihdon riittämättömyydestä oli korkea hiilidioksiditaso. Hiilidioksidimittari näytti punaista, kun perheen lapset olivat olleet koko päivän kotona sairastamassa. Jos sisäilmassa on hiilidioksidia yli 1200 ppm, olo voi olla väsynyt ja päätä särkeä. Suositeltava sisäilman hiilidioksiditaso on alle 800 ppm.
Putki
Remontin yhteydessä taloon asennetaan ilmanvaihtokanavat.
Antti Perämäki
Antti Perämäki asentaa lämmöneristelevyjä yläkertaan.
 29. marraskuuta 2018
Antti ja Riia Perämäen kotona on remontoitu marraskuun alusta saakka. Remontti on pysynyt aikataulussa ja suurilta yllätyksiltä on vältytty. Yläkerran toteutus on ollut helpompaa kuin aluksi ajateltiin, koska rakenteissa oli otettu huomioon tuleva laajennusmahdollisuus, joten suuria töitä ei ole tarvinnut tehdä.
Mitä remontissa on viime aikoina tehty?

”Yläkerran rakenteisiin on laitettu eristeitä. Käytimme PIR-eristettä, koska se oli helppo asentaa kattotuolien eli kattoristikoiden väliin. Nyt on käynnissä välipohjan kantavien palkkien vahvistus ja höyrynsulun tiivistäminen alakerran höyrynsulkuun. Myös loput eristekerroksista on pian saatu paikoilleen.

Ilmanvaihtoputket on nyt asennettu. Alakerran pesuhuoneeseen ja saunaan on lisätty poistoputket. Lisäsimme myös alakerran wc-tilaan poistoputken. Poistoputkia lisääminen varmistaa, että epäpuhdas ilma poistuu huoneesta, eikä kosteus esimerkiksi tiivisty rakenteisiin. ”

Mitä on vuorossa seuraavaksi?

”Kun eristeet ja välipohjan runko ovat valmiina, voimme aloittaa pintojen tekemisen. Sitä ennen sähköasentaja vetää tarvittavat kaapelit lämmitystä ja muuta sähköistystä varten. Samalla kaapeloidaan huippuimurin ja sen ohjaukseen tulevan ECo Idealin kaapelit. ECo Ideal -järjestelmän asentaminen ei vaadi suuria sähkötöitä, ja ne hoituvat kätevästi yläkerran sähkötöiden yhteydessä. ”

Remontoidessa tulee usein yllätyksiä. Onko niitä ollut?

”Yhden väliseinän kohdalla havaittiin pieni ilmavuoto, joka oli kerryttänyt pienen määrän kosteutta ympäröiviin rakenteisiin. Onneksi se ei päässyt aiheuttamaan rakenteille vahinkoa.”

Saitte lainaan VILPE® Desktop CO2 Monitor -hiilidioksidimittarin. Miten olette käyttäneet sitä?

”Hiilidioksidimittarin lukemia on ollut mielenkiintoista seurata eri huoneissa. Huoneiston hiilidioksidipitoisuus on ollut odotettua korkeampi, ja odotammekin innolla, miten ilmanvaihto paranee huippuimurin käyttöönoton jälkeen.”

14. tammikuuta 2019

Muutoksen yläkerrassa näkee jo hyvin, sillä ensimmäiset lattialankut on asennettu. Lisäksi eristelevyjen asennukset ovat valmiit, ja keskuspölynimurin putkisto on siirretty. Remontin aikana perheen tietoisuus sisäilmasta on kasvanut.

”Emme aikaisemmin tienneet, miten suuri merkitys sisäilmalla on asumismukavuuteen. Hiilidioksidimittari on edelleen ahkerassa käytössä. Sen lukemia seuraamalla olemme osanneet lisätä tuuletusta tarpeen mukaan. Kun ECo Ideal on asennettu, voimme luottaa siihen, että sisäilma pysyy jatkuvasti ihanteellisella tasolla eikä meidän tarvitse itse tarkkailla hiilidioksiditasoa.”

yläkerta remontti
Mitä muuta olette huomanneet remontin aikana?
”Rakentaminen lisäsi kosteuden määrää yläkerrassa. Nyt kun eristekerrokset ovat ilmatiiviitä, ilmanvaihtoa jouduttiin lisäämään, jotta yläkerrasta poistui riittävästi kosteutta ja ilma pysyi hyvänä töitä tehdessä. Ilmanvaihtoa tehostettiin avaamalla korvausilmaventtiilien putkistot.”

Miten paljon aikaa remonttiin on kulunut?

”Kun kaikkien työpanos lasketaan yhteen, ollaan tehty noin 40 tuntia viikossa. Tämä on tietysti vaihdellut kökkäväen resurssien mukaan.”

15. toukokuuta 2019

Kevät on kulunut nopeasti kotia remontoidessa. Yläkerran remontti on viimeistelyä vaille valmis. Siitä tulee alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen vanhempien makuuhuone.

Myös ilmanvaihtoremontti on edennyt. VILPE ECo -huippuimuri on asennettu talon katolle, ja seuraavaksi asennetaan ECo Ideal Wireless -ohjausjärjestelmä, jotta huippuimurin säätöjä ei tarvitse tehdä manuaalisesti käsin. Tämä helpottaa lapsiperheen arkea.

”Remontti on sujunut hyvin, eikä suuria yllätyksiä ole tullut. Hiilidioksidimittari on ollut koko kevään kovassa käytössä. Nyt huomaamme selvästi, miten ilma tuntuu tunkkaiselta, kun lukemat ovat korkeat”, Perämäet kertovat.

Seuraavaksi tehdään viimeiset sähkötyöt ja säädetään ECo Ideal Wireless -ohjausjärjestelmä valmiiksi. Sitten suurin osa remontista on valmis.


Katon huippuimuri poistaa tunkkaisen ilman sisätiloista, kun ilmanvaihtoremontti on valmis. Yläkertaan voi pian tuoda kalusteet.

30. syyskuuta 2019

Kesä on kulunut remontin osalta rauhallisesti, sillä asuintilat ovat nyt sisustamista vaille valmiit. Ullakkotiloihin remontoidaan vielä lämmintä varastotilaa.

Parantuneesta ilmanvaihdosta on saatu nauttia kesän aikana, kun ilmanvaihtoremontti on saatu valmiiksi yläkerrassa ja alakerran pesutiloissa. Alakertaan ei ole vielä vedetty ilmanvaihtokanavia.

”Ilmanvaihtoremontti on tuonut huomattavan parannuksen sisäilmaan. Eron huomaa selkeästi ylä- ja alakerran välillä”, Antti kertoo.

Kosteusanturi pesutiloissa tuo automatiikkaa ilmanvaihtoon.

”Kun menen suihkuun, kuulen parin sekunnin päästä, miten huippuimuri tehostuu”, Antti jatkaa.

Huippuimurin automaattisen säätöjärjestelmän ECo Ideal Wirelessin käyttö oli helppo oppia. Huippuimurin pitäminen automatiikalla on toistaiseksi riittänyt huolehtimaan ilmanvaihdosta.

Omakotitalo
6. helmikuuta 2020
Remontti on valmistunut, ja nyt on helppo hymyillä. Ilmanvaihtokanavat vedettiin ylä- ja alakertaan sekä pesutiloihin asennettiin ilmanvaihdon poistot. Kosteusanturi pesutiloissa tuo automatiikkaa ilmanvaihtoon, sillä huippuimuri tehostuu itsestään, kun kosteus lisääntyy. Raikasta sisäilmaa tuomaan asennettiin myös korvausilmaventtiilit olohuoneeseen ja keittiöön. Yläkerran sisustuskin on valmis. Lapsiperheen arki on kiireistä, ja välillä remontti aiheutti hampaiden kiristelyä. Hyvän talkooporukan apu oli kullanarvoista, eikä remonttia onneksi tarvinnut kiirehtiä. Yläkerran remontoiminen asumistiloiksi toi kaivattua lisätilaa lapsiperheelle.
co2-mittari

Sisäilma pysyy nyt puhtaana ja raikkaana. ”Olemme pitäneet järjestelmän automaatilla, ja huippuimuri tehostaa ilmanvaihtoa aina tarpeen mukaan. Meillä on olohuoneessa hiilidioksidimittari, josta pystymme tarkkailemaan sisäilman laatua. Mittari on pysynyt lähes aina vihreällä, eli sisäilman laatu on ollut hyvä. Muutaman kerran mittari näytti keltaista, kun meillä oli useampia vieraita käymässä, mutta silloin laitoimme ohjauspaneelista huippuimurin tehostuksen päälle, ja pian sisäilman laatu palasi normaalille tasolle.”

”Olen ollut sataprosenttisen tyytyväinen ilmanvaihtoremonttiin. Jos miettii, kannattaako ilmanvaihto remontoida, niin ehdottomasti kannattaa”, Perämäet sanovat.

Lue myös nämä

pics

VILPE® ECo Ideal Wireless on tarpeenmukainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka pitää kotisi ilmanlaadun ihanteellisella tasolla vaatimatta sinulta käyttäjänä minkäänlaisia toimenpiteitä. Tyytyväiset asiakkaat Ahlskogin perheen omakotitaloon asennettiin remontin yhteydessä VILPE® ECo Ideal Wireless... Lue lisää >

pics

VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää rakennuksen ilmanvaihtoratkaisut. ECo Idealin asentaminen on helppoa ja nopeaa. Lisäksi kustannustehokas ilmanvaihtoratkaisumme säästää energiaa, rahaa ja vaivaa. Mutta miten VILPE®... Lue lisää >

pics

Tuleeko sisätiloissa väsynyt olo tai päänsärky? Sisäilman epäpuhtaudet ovat ihmisille näkymätön mutta tuntuva haitta. Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia ongelmia paitsi kouluissa ja työpaikoilla myös kodeissa, eivätkä ongelmat aina liity ilman... Lue lisää >

pics

Tuleeko sisätiloissa väsynyt olo tai kenties päänsärkyä? Ilmanvaihdolla on keskeinen vaikutus rakennusten ja ihmisten terveyteen. Oli kyseessä sitten koulu, koti tai työpaikka, huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia ongelmia – eivätkä ne... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >