Kutisevatko silmät vai onko nenä tukossa? Väsyttääkö, ilmeneekö päänsärkyä? Suomessa kärsitään tänä päivänä ennenkuulumattoman huonosta sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista.

Valtaosa nyt peruskorjattavista taloista on rakennettu aikana, jolloin ilmanvaihto hoitui ikkunoiden, hormien ja ovenrakojen kautta. Korjaustyöt aloitetaan usein tiivistämällä taloa, eli lisäämällä eristeitä ja vaihtamalla ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi eikä lämmitys karkaisi harakoille. Sen myötä ilma ei kuitenkaan enää vaihdu tarpeeksi tehokkaasti.

Liian usein rakentaessa mennään energiansäästö edellä, jolloin kodin ja sen myötä myös oma terveys jää toissijaiseksi. Ellei elämisestä ja olemisesta syntyvää kosteutta ja hiilidioksidia päästetä ulos, kosteus tiivistyy talon rakenteisiin ja kohonnut hiilidioksiditaso alkaa näkyä ihmisten vireystilassa. Siksi ns. nollaenergiatalojen rakentaminen vaatii suurta ammattitaitoa ilmanvaihtojärjestelmää suunniteltaessa, jotta vältyttäisiin ongelmilta.

Painovoimaisesta ilmanvaihtojärjestelmästä koneelliseen ilmanvaihtoon

Varsinkin vanhoissa rakennuksissa ilmanvaihto toimii usein heikosti. Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä ilman pitäisi tulla sisälle ulkoseinässä tai ikkunarakenteissa olevista venttiileistä ja poistua poistoilmaventtiilien kautta hormiin ja edelleen ulos talon katolle. Tämän tyyppiset vanhat ilmanvaihtojärjestelmät toimivat kuitenkin vaihtelevasti, sillä niiden tehokkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten säätila ja tuulen suunta.

Yleinen tapa tehostaa ilmanvaihtoa on tehdä se katolle asennetulla, käsin tai ajastimella säädettävällä huippuimurilla. Tällä on kuitenkin asukkaita työllistävä vaikutus, sillä asukkaat joutuvat itse säätämään ilmanvaihtoa, jolloin myös epäpuhtaudet voivat kerääntyä rakennukseen ja energiakulut paukkuvat. Ihmisen on vaikea havaita ylimääräisen hiilidioksidin ja jopa ilmankosteuden ensimerkkejä, joten on yleistä, että käsin säädettävä ilmanvaihto toimii väärällä asetuksella.

Mikä avuksi?

VILPE® ECo Ideal Wireless on uuden ajan älykäs ilmanvaihtoa ohjaava järjestelmä, jossa kodin oleskelutiloihin asennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit mittaavat huoneen ilmanlaatua ja säätävät sisäilman laatua automaattisesti.

Langattomasti toimiva järjestelmä mittaa kodin sisäilman kosteutta ja hiilidioksiditasoa asuintiloihin sijoitettavilla antureilla, jotka lähettävät langattomasti tietoa ohjausyksikölle, joka säätelee katolle asennetun VILPE® ECo -huippuimurin toimintaa. Kun asunnossa on enemmän ihmisiä, esimerkiksi lastenkutsujen johdosta, järjestelmä säätää kodin ilmastoinnin tarpeen mukaiselle tasolle, kun taas talon ollessa tyhjillään, vaikkapa loman aikana, se käy matalammalla teholla.

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa – ja luontoa!

Ilmanvaihdon parantamisesta koituu helposti vaivaa ja kustannuksia, jos taloon joudutaan vetämään uusia putkistoja ja sähköjohtoja. VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on kuitenkin helppo asentaa olemassa olevia ilmanvaihtokanavia ja -hormeja käyttäen. Talon rakenteet voidaan jättää ennalleen eikä ylimääräisiä kaapelointeja tarvita, sillä anturit ja ohjausyksikkö toimivat langattomasti. Vain järjestelmän ohjausyksikkö, mahdollinen CO2-anturi ja vesikatolta löytyvä huippuimuri kaipaavat sähkökytkentää. Mikä parasta, järjestelmä toimii asentamisen jälkeen ihan itsestään!

Huolehtimalla talosi terveydestä huolehdit myös omasta hyvinvoinnistasi. Koska talon terveys kulkee käsi kädessä ilmanvaihdon kanssa, asukkaiden hyvinvoinnin voi sanoa olevan kiinni toimivasta ilmanvaihdosta. Valitsemalla VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmän voit luottaa siihen, että kotisi ilmanvaihto on hyvissä käsissä.

 

Lue myös nämä

pics

Käryääkö keittiössä ruokaa laittaessa ja vielä pitkään sen jälkeenkin? Keittiön ilmanvaihto on tärkeä osa ilmanvaihdon kokonaisuutta, sillä se huolehtii hiilidioksidi- ja kosteuskuorman lisäksi ruoanlaitosta aiheutuvien käryjen, hajujen ja höyryjen poistamisesta,... Lue lisää >

pics

Kutisevatko silmät vai onko nenä tukossa? Väsyttääkö, ilmeneekö päänsärkyä? Suomessa kärsitään tänä päivänä ennenkuulumattoman huonosta sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista. Valtaosa nyt peruskorjattavista taloista on rakennettu aikana, jolloin ilmanvaihto hoitui... Lue lisää >

pics

Riittävän ilmanvaihdon tärkeys korostuu erityisesti tiloissa, joihin kohdistuu suuri kosteuskuorma. Tällaisia ovat esimerkiksi kylpyhuone, kodinhoitohuone ja saunatilat. Riittävästä ilmanvaihdosta huolehtiminen on erityisen tärkeää kylpyhuoneessa ja sauna- ja muissa tiloissa, joihin... Lue lisää >

pics

Myös auto voi kärsiä huonosta sisäilmasta, nimittäin autotallissa. Autotallin ilmanvaihdolla on vaikutus paitsi itse tilan myös auton ja muiden tilassa säilytettävien tavaroiden kuntoon ja elinikään. Lämmitettyjä tai puolilämmitettyjä autotalleja käytetään... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >