Ilmanvaihdolla on oleellinen merkitys talon ja sen myötä myös talon asukkaiden terveyteen. Oikea ilmanvaihtojärjestelmä riippuu rakennuksesta ja rakenteista ja on valittava tapauskohtaisesti muun muassa ilmanpaineolosuhteet huomioiden.

Ilmanvaihdon tehtäviin kuuluu kosteuden, hiilidioksidin ja rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvien päästöjen poistaminen sekä puhtaan ulkoilman tuominen sisään. Kosteutta syntyy paitsi ruoanlaitosta, peseytymisestä ja saunomisesta myös ihmisten hikoilusta ja hengittämisestä.

On useita tapoja toteuttaa ilmanvaihto. Mikä toimi jälleenrakentamisaikaan, jolloin rakennettiin pääasiassa rintamamiestaloja, ei kehittyneen rakennustekniikan takia toimi tänä päivänä. Siksi oikeantyyppisen ilmanvaihtojärjestelmän valitseminen on tärkeää.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimaisessa järjestelmässä rakennuksen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen ja tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Ilma tulee sisälle oleskelutilojen seiniin, ikkunan karmeihin tai tuuletusluukkuihin asennetuista korvausilmaventtiileistä ja poistuu kosteisiin tai likaisiin tiloihin asennettujen poistoilmaventtiilien kautta hormiin ja edelleen ulos talon katolle.

Jos käytössä on painovoimainen ilmanvaihto, ilman vaihtuvuus voi olla haastavaa etenkin kesällä, kun ulko- ja sisäilman lämpötila on lähellä toisiaan. Toisaalta se voi olla haastavaa vuoden ympäri, jos korvausilma tulee sisään hallitsemattomasti rakenteiden väleistä – vanhoissa taloissa ei nimittäin välttämättä ole korvausilmaventtiileitä ollenkaan.

Koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellinen poistoilmanvaihto perustuu katolle asennetun huippuimurin tai suoraan poistoilmaventtiilin päälle asennetun puhaltimen avulla tehostettuun ilmanvaihtoon. Puhallin voi olla joko jatkuvatoiminen tai kytketty esimerkiksi valonkatkaisimeen, jolloin se käynnistyy laitettaessa valot päälle.

VILPE® ECo Ideal Wireless on markkinoiden edullisin vaihtoehto koneelliseen poistoilmanvaihdon päivittämiseen. Se perustuu kodin asuintiloihin asennettujen, sisäilman laatua taukoamatta mittaavien kosteus- ja hiilidioksidiantureiden toimintaan. Riippuen huoneen kosteus- ja hiilidioksiditasosta, huippuimuri käy joko korkeammalla tai matalammalla teholla senhetkisen tarpeen mukaan.

Kun käytössä on koneellinen poistoilmanvaihto, ilmanvaihtuvuus on tasaisempaa ja tehokkaampaa varsinkin kesähelteillä, kun ulkolämpötila on lähellä sisälämpötilaa. Tärkeää on kuitenkin riittävä korvausilman saanti. Mikäli rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, koneellinen ilmanvaihto imee korvausilman rakenteiden ja niiden liitosten kautta, eikä korvausilma ole tällöin puhdasta.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenottojärjestelmällä

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto perustuu sekä tulo- että poistoilman liikuttamiseen koneellisesti rakennuksen sisällä. Verrattuna pelkkään poistoilmanvaihtoon perustuvaan ilmanvaihtojärjestelmään, jossa poistoilman lämpöä ei oteta talteen, tässä käytetään poistoilman lämpöenergiaa tuloilman lämmittämiseen lämmöntalteenottojärjestelmän avulla. Tämä on energiatehokas tapa varmistaa tasainen ilmanvaihtuvuus rakennuksessa.

Uusissa rakennuksissa lämmön talteenottoon perustuvien ilmanvaihtojärjestelmien asentaminen on yleensä energiansäästösyistä pakollista. Vanhojen talojen ilmanvaihtoremonteissa kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan, onko helposti jopa kymppitonnin maksava, viikkoja kestävä investointi kannattava vai voisiko ilmanvaihdon päivittämiseen löytyä toinen ratkaisu.

Markkinoiden edullisin vaihtoehto – VILPE ECo Ideal Wireless

Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuudella on suuri vaikutus pyrkimyksiin säästää energiaa. Lähes puolet perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta on peräisin ilmanvaihdosta. Varsinkin saneerauskohteissa ilmanvaihtojärjestelmän päivittäminen VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmään on lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista kevyempi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Varmista, että olet tilanteen tasalla päivittämällä ilmanvaihtosi VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmään ja huolehdit paitsi talosi terveydestä myös omasta ja muiden talon asukkaiden hyvinvoinnista.

Ilmanvaihtojärjestelmän tueksi voi myös hankkia korvausilmaventtiili VILPE Wiven, joka tehostaa ilmanvaihtoa entisestään. Wive tuo raikasta ilmaa ulkoa sisälle samalla suodattaen epäpuhtauksia.

Lue myös nämä

pics

Kosteusvauriot ovat yleisiä kaiken tyyppisissä asunnoissa. Kosteutta muodostuu rakennuksiin sekä rakennusvaiheessa että sen jälkeen. Välttyäksesi kosteusvaurioilta on ensisijaisen tärkeää huolehtia asuin- ja sisätilojen ilmanlaadusta. Sisäilmaan kuuluvat mikrobit ovat osa elinympäristöämme... Lue lisää >

pics

Riittävän ilmanvaihdon tärkeys korostuu erityisesti tiloissa, joihin kohdistuu suuri kosteuskuorma. Tällaisia ovat esimerkiksi kylpyhuone, kodinhoitohuone ja saunatilat. Riittävästä ilmanvaihdosta huolehtiminen on erityisen tärkeää kylpyhuoneessa ja sauna- ja muissa tiloissa, joihin... Lue lisää >

pics

Sisäilman hiilidioksidin määrä on terveyden kannalta tärkeä mittari, jota ei voi jättää huomioimatta. Hiilidioksidipitoisuus kertookin tärkeitä asioita kodin ilmanvaihdon toimivuudesta. Syy esimerkiksi väsymykseen tai päänsärkyyn voi löytyä sisäilman liiallisesta hiilidioksidista.... Lue lisää >

pics

Käryääkö keittiössä ruokaa laittaessa ja vielä pitkään sen jälkeenkin? Keittiön ilmanvaihto on tärkeä osa ilmanvaihdon kokonaisuutta, sillä se huolehtii hiilidioksidi- ja kosteuskuorman lisäksi ruoanlaitosta aiheutuvien käryjen, hajujen ja höyryjen poistamisesta,... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >