Ilmanvaihdolla on oleellinen merkitys talon ja sen myötä myös talon asukkaiden terveyteen. Oikea ilmanvaihtojärjestelmä riippuu rakennuksesta ja rakenteista ja on valittava tapauskohtaisesti muun muassa ilmanpaineolosuhteet huomioiden.

Ilmanvaihdon tehtäviin kuuluu kosteuden, hiilidioksidin ja rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvien päästöjen poistaminen sekä puhtaan ulkoilman tuominen sisään. Kosteutta syntyy paitsi ruoanlaitosta, peseytymisestä ja saunomisesta myös ihmisten hikoilusta ja hengittämisestä.

On useita tapoja toteuttaa ilmanvaihto. Mikä toimi jälleenrakentamisaikaan, jolloin rakennettiin pääasiassa rintamamiestaloja, ei kehittyneen rakennustekniikan takia toimi tänä päivänä. Siksi oikeantyyppisen ilmanvaihtojärjestelmän valitseminen on tärkeää.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimaisessa järjestelmässä rakennuksen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen ja tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Ilma tulee sisälle oleskelutilojen seiniin, ikkunan karmeihin tai tuuletusluukkuihin asennetuista korvausilmaventtiileistä ja poistuu kosteisiin tai likaisiin tiloihin asennettujen poistoilmaventtiilien kautta hormiin ja edelleen ulos talon katolle.

Jos käytössä on painovoimainen ilmanvaihto, ilman vaihtuvuus voi olla haastavaa etenkin kesällä, kun ulko- ja sisäilman lämpötila on lähellä toisiaan. Toisaalta se voi olla haastavaa vuoden ympäri, jos korvausilma tulee sisään hallitsemattomasti rakenteiden väleistä – vanhoissa taloissa ei nimittäin välttämättä ole korvausilmaventtiileitä ollenkaan.

Koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellinen poistoilmanvaihto perustuu katolle asennetun huippuimurin tai suoraan poistoilmaventtiilin päälle asennetun puhaltimen avulla tehostettuun ilmanvaihtoon. Puhallin voi olla joko jatkuvatoiminen tai kytketty esimerkiksi valonkatkaisimeen, jolloin se käynnistyy laitettaessa valot päälle.

VILPE® ECo Ideal Wireless on markkinoiden edullisin vaihtoehto koneelliseen poistoilmanvaihdon päivittämiseen. Se perustuu kodin asuintiloihin asennettujen, sisäilman laatua taukoamatta mittaavien kosteus- ja hiilidioksidiantureiden toimintaan. Riippuen huoneen kosteus- ja hiilidioksiditasosta, huippuimuri käy joko korkeammalla tai matalammalla teholla senhetkisen tarpeen mukaan.

Kun käytössä on koneellinen poistoilmanvaihto, ilmanvaihtuvuus on tasaisempaa ja tehokkaampaa varsinkin kesähelteillä, kun ulkolämpötila on lähellä sisälämpötilaa. Tärkeää on kuitenkin riittävä korvausilman saanti. Mikäli rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, koneellinen ilmanvaihto imee korvausilman rakenteiden ja niiden liitosten kautta, eikä korvausilma ole tällöin puhdasta.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenottojärjestelmällä

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto perustuu sekä tulo- että poistoilman liikuttamiseen koneellisesti rakennuksen sisällä. Verrattuna pelkkään poistoilmanvaihtoon perustuvaan ilmanvaihtojärjestelmään, jossa poistoilman lämpöä ei oteta talteen, tässä käytetään poistoilman lämpöenergiaa tuloilman lämmittämiseen lämmöntalteenottojärjestelmän avulla. Tämä on energiatehokas tapa varmistaa tasainen ilmanvaihtuvuus rakennuksessa.

Uusissa rakennuksissa lämmön talteenottoon perustuvien ilmanvaihtojärjestelmien asentaminen on yleensä energiansäästösyistä pakollista. Vanhojen talojen ilmanvaihtoremonteissa kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan, onko helposti jopa kymppitonnin maksava, viikkoja kestävä investointi kannattava vai voisiko ilmanvaihdon päivittämiseen löytyä toinen ratkaisu.

Markkinoiden edullisin vaihtoehto – VILPE® ECo Ideal Wireless

Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuudella on suuri vaikutus pyrkimyksiin säästää energiaa. Lähes puolet perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta on peräisin ilmanvaihdosta. Varsinkin saneerauskohteissa ilmanvaihtojärjestelmän päivittäminen VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmään on lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista kevyempi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Varmista, että olet tilanteen tasalla päivittämällä ilmanvaihtosi VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmään ja huolehdit paitsi talosi terveydestä myös omasta ja muiden talon asukkaiden hyvinvoinnista.

 

Lue myös nämä

pics

Tuleeko sisätiloissa väsynyt olo tai päänsärky? Sisäilman epäpuhtaudet ovat ihmisille näkymätön mutta tuntuva haitta. Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia ongelmia paitsi kouluissa ja työpaikoilla myös kodeissa, eivätkä ongelmat aina liity ilman... Lue lisää >

pics

Myös auto voi kärsiä huonosta sisäilmasta, nimittäin autotallissa. Autotallin ilmanvaihdolla on vaikutus paitsi itse tilan myös auton ja muiden tilassa säilytettävien tavaroiden kuntoon ja elinikään. Lämmitettyjä tai puolilämmitettyjä autotalleja käytetään... Lue lisää >

pics

Miten ilmanvaihtoremontti oikein etenee? Seuraamme tämän syksyn ja talven aikana, miten ECo Ideal Wireless -järjestelmän asentaminen ja yläkerran remontti etenevät Perämäen perheessä. 14.11.2018 Perämäen nelihenkinen perhe asuu Ylihärmässä vuonna 1999... Lue lisää >

pics

”Ikkunat auki, kyllä se ilma siitä vaihtuu” on yleinen kommentti. Jokaisessa talossa tuuletetaan varmasti joskus ikkunat avaamalla, tai ikkunat avataan kesähelteillä viilennystä tuomaan. Jatkuva tarve ikkunoiden auki pitämiselle kertoo kuitenkin... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >