Ratkaisu perheen ilmanvaihto- ja sisäilmaongelmiin

Ahlskogin perheen omakotitaloon asennettiin remontin yhteydessä VILPE® ECo Ideal Wireless -ilmanvaihtojärjestelmä. Mustasaaressa Pohjanmaalla asuva perhe on ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuun. Aikaisemmin talossa oli painovoimainen ilmanvaihto, joka ei poistanut kosteutta riittävästi.

”Suihkun jälkeen pesuhuoneen ikkunat huurtuivat ja kosteutta oli joka puolella. Saunomisen jälkeen jopa pesuhuoneen vastakkaisen huoneen ikkunat huurtuivat. Pyykki ei kuivunut ollenkaan pesuhuoneessa kosteuden takia”, Martin Ahlskog kertoo.

VILPE® ECo Ideal Wireless -ilmanvaihtojärjestelmä toimii automaattisesti, mistä on apua lapsiperheen arjessa.

”Meillä oli jonkin aikaa ilmanvaihtojärjestelmä, joka piti muistaa laittaa päälle aina ennen suihkua ja sulkea suihkun jälkeen. Arjen kiireissä se unohtui helposti. Lisäksi lapsia piti aina muistutella asiasta”, Heli Ahlskog sanoo.

Uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen onnistui nopeasti lvi-asentajalta ja sähkömieheltä.

”ECo Ideal Wireless on todella helppokäyttöinen. Se toimii, eikä meidän tarvitse miettiä ilmanvaihtoa. Parasta on, että kosteus poistuu automaattisesti. ECo Ideal Wireless -järjestelmästä oli apua myös kesähelteillä, sillä ilma vaihtui paremmin”, Martin Ahlskog sanoo.

Lue lisää: Sopiiko ECo Ideal kotiini?

Martin Ahlskog

Omakotitalon sisäilma kuntoon uudella ilmanvaihdolla

Lohjalaisperhe kaipasi kotiinsa automaattisesti sisäilmaa säätelevää ilmanvaihtoa. Ratkaisuksi valittiin VILPE®-järjestelmät, jotka ovat helppo ja edullinen ilmanvaihdon tehostusremontti.

Koska kodin ilmanvaihdon toimivuus kulkee käsi kädessä asukkaiden hyvinvoinnin kanssa, kannattaa omia tarpeita vastaavaan järjestelmään kiinnittää huomiota. Lohjalaisessa omakotitalossa aikaisempi ilmanvaihto oli toteutettu vanhalla AC-vaihtovirtaimurilla ja sitä säädettiin tyristorisäätimellä. Huippuimuri toimi pienimmälläkin teholla talvella liian tehokkaasti, jolloin talo oli aina viileä asukkaiden tullessa kotiin työpäivän jälkeen. Asukkaat toivoivat kotiinsa uuden ajan älykästä ilmanvaihtoa, ja valitsivat kotiinsa VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmän sekä VILPE®-huippuimurin.

Ratkaisu on ollut toimiva, ja asukkaat ovat siihen erittäin tyytyväisiä:

”Laitteet toimivat hyvin. Nyt voimme luottaa siihen, että kotimme ilmanvaihto toimii tarpeidemme mukaisesti myös silloin, kun emme itse ole kotona. Myös käyttöönotto sujui helposti – sähkömies suoritti kytkennät ja asennuksen VILPE®n videon ohjeistuksella. Suosittelen ehdottomasti VILPE®-tuotteita kaikille ilmanvaihdon tehostamiseen.”

Autotallin ilmanvaihdon automatiikka helpottaa lentäjän arkea

Finnairin lentäjänä työskentelevä Sami Ruusuvirta arvostaa ECo Ideal Wireless -järjestelmän tuomaa huolettomuutta ja automatiikkaa. Sen ansiosta autotallin ilmanvaihto hoituu automaattisesti myös Ruusuvirran pitkien työvuorojen aikana.

Ruusuvirran omakotitalo valmistui marraskuussa 2018 Korsnäsiin Pohjanmaalle. Tontilla on lisäksi autokatos sekä erillinen 76 neliön autotalli. Autotallia käytetään harrastetilana, jossa säilytetään esimerkiksi venettä ja moottorikelkkaa. Siellä tarvitaan kunnon ilmanvaihtoa, sillä toisinaan ilmoille pääsee esimerkiksi polttoaineen käryä.

Autotallin epäpuhdas ilma puhalletaan pois katolla olevan huippuimurin avulla. Usein huippuimuria joutuu säätämään manuaalisesti esimerkiksi tyristorisäätimellä. ECo Ideal Wireless on kätevämpi ratkaisu, sillä järjestelmän kosteusanturit tunnistavat automattisesti, milloin ilmanvaihtoa pitää tehostaa.

Automaattinen ohjausjärjestelmä on helpottanut lentäjän arkea.

”Käytän paljon ECo Ideal Wireless -järjestelmän poissaolo-toimintoa, koska olen töiden takia useitakin päiviä poissa kotoa. Myös poissaolo-toiminnon tehokkuutta voi tarpeen mukaan säätää, mistä on hyötyä. Automatiikan saa tarvittaessa päälle yhdellä painalluksella”, Ruusuvirta sanoo.

Huippuimurin asentamisesta huolehti paikallinen lvi-alan firma Tom’s Rör. Sähköasennukset hoiti maalahtelainen TA Elektriska.

”Suosittelen ECo Idealia kaikille, jotka rakentavat uutta autotallia tai tarvitsevat vanhaan autotalliin kunnollisen ilmanvaihdon.”

Lue lisää

ECo Ideal -ilmanvaihtojärjestelmän asennus käy nopeasti

ECo Ideal -järjestelmän asennus ei ole rakettitiedettä, vaan käyttöönotto sujuu nopeasti ilman hankalia toimenpiteitä.

Uusi ilmanvaihtojärjestelmä nopeasti käyttöön? Hoituu! VILPE®n ECo Idealin asennus hoidetaan jo olemassa olevia ilmanvaihtokanavia ja -hormeja hyödyntäen, jolloin talon rakenteet voidaan jättää ennalleen. Järjestelmään ei tarvita ylimääräisiä kaapelointeja, sillä anturit ovat yhteydessä ohjausyksikköön langattomasti. Vain järjestelmän ohjausyksikkö ja vesikatolta löytyvä huippuimuri kaipaavat sähkökytkentää.

Asennusliike Elissin Petri Salmen mukaan parasta järjestelmässä on helppo ja nopea asennus:

”Koko paketin asennus hoitui helposti, vaikka järjestelmä oli minulle uusi tuttavuus. Vanhan järjestelmän poisto ja uuden asennus oli hoidettu muutamassa tunnissa. Suosittelen järjestelmää kaikille, jotka haluavat ilmanvaihdoltaan laatua, mutta pienellä vaivalla.”

Helppoutta saunan ilmanvaihtoon

Sauna- ja pesutiloissa riittää kosteutta, jonka poistamiseksi pitää muistaa tehostaa ilmanvaihtoa käsin säätämällä. Markus Tupalan perheessä päästään kuitenkin helpommalla.

Kodissa saunatilojen ilmanvaihto tehostuu automaattisesti ECo Ideal -ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta. ECo Ideal Wireless -peruspakettiin kuuluva kosteusanturi on asennettu saunan pesutiloihin, ja se tunnistaa, kun saunatilassa on liikaa kosteutta. Silloin kosteusanturi lähettää tiedon ohjausyksikölle, jotta saunatilojen ilmanvaihto tehostuu.

”Voin suositella ECo Ideal Wireless -ilmanvaihtojärjestelmää helppoutta kaipaaville. Vaikka saunan ilmanvaihdon puhaltimen säätäminen ei ole iso homma, niin siitä on paljon apua, että saunan jälkeen ei tarvitse muistaa säätää sitä itse”, Tupala kertoo.

”Myös langattomat signaalit kulkevat hyvin talossa, vaikka seinät ovatkin paksua kiviseinää”, hän jatkaa.

Tupala asuu avopuolisonsa kanssa isosisänsä vanhassa talossa, joka on valmistunut vuonna 1961. Rakennuksessa on ajalle tyypilliseen tapaan pelkkä painovoimainen ilmanvaihto, joskin sitä on myöhemmin tehostettu liesituulettimen ja yläkerran poistoilmapuhaltimen avulla. Kellarikerroksen ja siellä olevan saunan ilmanvaihtoon ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet.

”Remontoimme saunan perusteellisesti, ja kaikki on uutta kaakeleista paneeleihin. Samalla oli helppo päivittää saunan ilmanvaihtojärjestelmä”, Tupala kertoo.

ECo Idealin hankkiminen saunaan oli remontin tehneen JJA Ilmastointi Oy:n Jorma Luoman ehdotus. Järjestelmän ansiosta saunatilojen ilmanvaihto päivitettiin nykyajan vaatimuksiin sopivaksi helppous ja mukavuus huomioiden. Tarve oli tehostaa ilmanvaihtoa juuri saunan ja suihkun ajaksi.

”Ensin saunaan asennettiin ilmanvaihtokanavat, jotka jäivät panelointien taakse. Kun muu saunaremontti oli valmis, asennettiin ECo Ideal. Lisäksi sähköasentaja kävi tekemässä kytkennät. Kaiken kaikkiaan ECo Idealin asentaminen sujui nopeasti ja helposti”, Tupala sanoo.

Ilmanvaihdon päivittäminen ECo Ideal -ilmanvaihtojärjestelmään on parantanut koko kellarikerroksen sisäilmaa.

”ECo Ideal Wireless on kustannustehokas tapa parantaa rakennuksen ilmanvaihtoa erityisesti jos haluaa välttää massiiviset remontit”, Tupala suosittelee.

Ilmankosteus hallintaan Tytyrin elämyskaivoksessa

Tarjotakseen matkailijoille miellyttävän kaivoskokemuksen Lohjan kaupunki asennutti Tytyrin elämyskaivokseen VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmän, joka pitää luolan kosteuden poissa aulatiloista.

Tytyrin elämyskaivoksessa, 110 metrin syvyyksissä maan alla pimeys ja kosteus paitsi säväyttävät vierailijaa, voivat myös aiheuttaa vaurioita kaivoksen rakenteille. Kun kosteus pääsee nousemaan hissikuilusta aulatilaan asti, se tiivistyy ikkunoihin ja voi aiheuttaa jopa ovien lukkojen jumiutumista.

Ratkaisuna kosteusongelmaan Tytyrin kaivokseen asennettiin ECo 190 S -huippuimuri, joka varustettiin VILPEN® automaattisella säätöjärjestelmällä, jossa anturi reagoi ilman kosteustason muutoksiin. Asennuksen suoritti Ilmastointi Mellin Oy:n Lauri Mellin: ”Langaton ECo Ideal -järjestelmä toimii hyvin ja Lohjan kaupungilla ollaan siihen erittäin tyytyväisiä. Suosittelen ECo Idealia ilmanvaihdon tarpeenmukaiseen tehostamiseen helppona ja edullisena vaihtoehtona, sillä se sopii niin julkisten tilojen kosteuden poistoon kuin pientalojen ilmanvaihdon tehostukseen.”