Kosteusvauriot ovat yleisiä kaiken tyyppisissä asunnoissa. Kosteutta muodostuu rakennuksiin sekä rakennusvaiheessa että sen jälkeen. Välttyäksesi kosteusvaurioilta on ensisijaisen tärkeää huolehtia asuin- ja sisätilojen ilmanlaadusta.

Sisäilmaan kuuluvat mikrobit ovat osa elinympäristöämme ja niin sanotusti hyvänlaatuisia tai haitattomia. Niitä esiintyy kaikkialla, kaikenlaisilla pinnoilla ja rakenteissa, ja ne ovat peräisin ulkoilmasta, maaperästä ja kasveista, elintarvikkeista, ihmisistä ja eläimistä.

Voidakseen kasvaa ja levitä mikrobit tarvitsevat kosteutta, lämpöä ja ravinteita. Asuinrakennusten lämpötila on ihanteellinen mikrobien kasvustolle ja ravinteita löytyy rakennusmateriaalien pinnoilta ja jopa pölystä. Näin ollen ainut rajoittava tekijä mikrobien leviämisen kannalta on kosteus.

Kosteus voi olla peräisin sade- tai sulamisvesistä, maaperästä, käyttövesistä tai ulko- tai sisäilmasta. Myös ihmisistä, eläimistä ja kasveista syntyy kosteutta, sillä jo pelkkä hengittäminen ja hikoilu nostaa ilman kosteustasapainoa. Esimerkiksi kahden aikuisen seitsemän tunnin yöunet kerää kosteutta jopa 8 desilitran verran, puhumattakaan kosteuskuormasta, joka syntyy päivittäisistä askareista kuten ruoanlaitosta, peseytymisestä ja saunomisesta.

Miten kosteusvaurio saa alkunsa?

Yleisimmät kosteusvauriot saavat alkunsa suunnittelu- ja rakennusvirheistä sekä riskialttiista suunnitteluratkaisuista. Rakennusvaiheessa on siksi erityisen tärkeää varmistaa betonin ja muiden rakenteiden kuivuminen rakennusaikaisen rakennekosteuden välttämiseksi. Myös rakenteiden ja materiaalien tekninen vanheneminen, kunnossapidon laiminlyöminen ja lämpö- ja vesieristevauriot ovat homevaurioille altistavia tekijöitä.

Puutteellinen ilmanvaihto on merkittävä kosteusvaurioihin johtava tekijä. Kosteusvaurioita syntyy, kun rakenteen kosteuspitoisuus on liian korkea liian kauan. Melkeinpä mikä tahansa rakennusmateriaali homehtuu, jos kosteustaso on riittävän korkea. Ellei elämisestä ja jo pelkästä olemisestakin syntyvää kosteutta päästetä rakennuksesta ulos, se tiivistyy talon rakenteisiin aiheuttaen siten otollisen kasvualustan mikrobeille, kuten homeelle, sienille ja bakteereille.

Jos rakennuksen rakenteet kostuvat ja mikrobit leviävät, rakennuksen kunto kärsii ja sen myötä myös ihmisten terveys. Mikrobikasvuston leviäminen voi pahimmillaan johtaa homeongelmaan tai jopa lahovaurioon, josta aiheutuu haittoja myös ihmisille. Ihmisille aiheutuvia terveyshaittoja ovat muun muassa hengitystieoireet ja -infektiot sekä astman kehittyminen.

Tummumisena tai muuna värimuutoksena materiaalin pinnalla näkyvä mikrobikasvu pysyy joskus piilossa pintamateriaalin alla tai rakenteen sisällä, jolloin homeinen, maakellarimainen haju tai asukkaiden oireilu tiloissa voi olla ainut merkki mikrobikasvusta.

Avuksi kunnon ilmanvaihtojärjestelmä

Kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi on ensisijaisen tärkeää pitää rakennus kuivana. Ongelmilta voi välttyä varmistamalla, että käytössä on oikeanlainen, riittävän tehokas ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmän tehtäviin kuuluu kosteuden ja hiilidioksidin sekä rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvien päästöjen poistaminen ja puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ulkoilman tuominen sisään.

VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää ilmanvaihto tarpeenmukaiseen, älykkääseen ja kustannustehokkaaseen ilmanvaihtoon. Langattomasti toimivan järjestelmän jälkiasentaminen on helppoa ja nopeaa, sillä kaapelointien määrä on vähäinen eikä talon rakenteisiin tarvitse koskea. Osana ilmanvaihdon päivitystä taloon asennetaan tarvittava määrä VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä tuomaan raikasta sisäilmaa kohteeseen.

Säästät sekä energiaa että rahaa ja pidät taatusti loitolla haitalliset mikrobit ja sen myötä myös kosteus- ja homevauriot, jolloin sisäilma pysyy terveellisenä ja raikkaana.

Lue myös nämä

pics

Tuleeko sisätiloissa väsynyt olo tai päänsärky? Sisäilman epäpuhtaudet ovat ihmisille näkymätön mutta tuntuva haitta. Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia ongelmia paitsi kouluissa ja työpaikoilla myös kodeissa, eivätkä ongelmat aina liity ilman... Lue lisää >

pics

Perämäen nelihenkinen perhe asuu Ylihärmässä vuonna 1999 rakennetussa yksikerroksisessa omakotitalossa. Perheen tilantarpeen kasvaessa talon kylmät ullakkotilat päätettiin remontoida asuinkäyttöön. Samassa yhteydessä päätettiin tehdä ilmanvaihtoremontti, sillä painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei vastaa enää... Lue lisää >

pics

Kosteusvauriot ovat yleisiä kaiken tyyppisissä asunnoissa. Kosteutta muodostuu rakennuksiin sekä rakennusvaiheessa että sen jälkeen. Välttyäksesi kosteusvaurioilta on ensisijaisen tärkeää huolehtia asuin- ja sisätilojen ilmanlaadusta. Sisäilmaan kuuluvat mikrobit ovat osa elinympäristöämme... Lue lisää >

pics

Sisäilman hiilidioksidin määrä on terveyden kannalta tärkeä mittari, jota ei voi jättää huomioimatta. Hiilidioksidipitoisuus kertookin tärkeitä asioita kodin ilmanvaihdon toimivuudesta. Syy esimerkiksi väsymykseen tai päänsärkyyn voi löytyä sisäilman liiallisesta hiilidioksidista.... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >