Kosteusvauriot ovat yleisiä kaiken tyyppisissä asunnoissa. Kosteutta muodostuu rakennuksiin sekä rakennusvaiheessa että sen jälkeen. Välttyäksesi kosteusvaurioilta on ensisijaisen tärkeää huolehtia asuin- ja sisätilojen ilmanlaadusta.

 

Sisäilmaan kuuluvat mikrobit ovat osa elinympäristöämme ja niin sanotusti hyvänlaatuisia tai haitattomia. Niitä esiintyy kaikkialla, kaikenlaisilla pinnoilla ja rakenteissa, ja ne ovat peräisin ulkoilmasta, maaperästä ja kasveista, elintarvikkeista, ihmisistä ja eläimistä.

Voidakseen kasvaa ja levitä mikrobit tarvitsevat kosteutta, lämpöä ja ravinteita. Asuinrakennusten lämpötila on ihanteellinen mikrobien kasvustolle ja ravinteita löytyy rakennusmateriaalien pinnoilta ja jopa pölystä. Näin ollen ainut rajoittava tekijä mikrobien leviämisen kannalta on kosteus.

Kosteus voi olla peräisin sade- tai sulamisvesistä, maaperästä, käyttövesistä tai ulko- tai sisäilmasta. Myös ihmisistä, eläimistä ja kasveista syntyy kosteutta, sillä jo pelkkä hengittäminen ja hikoilu nostaa ilman kosteustasapainoa. Esimerkiksi kahden aikuisen seitsemän tunnin yöunet kerää kosteutta jopa 8 desilitran verran, puhumattakaan kosteuskuormasta, joka syntyy päivittäisistä askareista kuten ruoanlaitosta, peseytymisestä ja saunomisesta.

 

Miten kosteusvaurio saa alkunsa?

Yleisimmät kosteusvauriot saavat alkunsa suunnittelu- ja rakennusvirheistä sekä riskialttiista suunnitteluratkaisuista. Rakennusvaiheessa on siksi erityisen tärkeää varmistaa betonin ja muiden rakenteiden kuivuminen rakennusaikaisen rakennekosteuden välttämiseksi. Myös rakenteiden ja materiaalien tekninen vanheneminen, kunnossapidon laiminlyöminen ja lämpö- ja vesieristevauriot ovat homevaurioille altistavia tekijöitä.

Puutteellinen ilmanvaihto on merkittävä kosteusvaurioihin johtava tekijä. Kosteusvaurioita syntyy, kun rakenteen kosteuspitoisuus on liian korkea liian kauan. Melkeinpä mikä tahansa rakennusmateriaali homehtuu, jos kosteustaso on riittävän korkea. Ellei elämisestä ja jo pelkästä olemisestakin syntyvää kosteutta päästetä rakennuksesta ulos, se tiivistyy talon rakenteisiin aiheuttaen siten otollisen kasvualustan mikrobeille, kuten homeelle, sienille ja bakteereille.

Jos rakennuksen rakenteet kostuvat ja mikrobit leviävät, rakennuksen kunto kärsii ja sen myötä myös ihmisten terveys. Mikrobikasvuston leviäminen voi pahimmillaan johtaa homeongelmaan tai jopa lahovaurioon, josta aiheutuu haittoja myös ihmisille. Ihmisille aiheutuvia terveyshaittoja ovat muun muassa hengitystieoireet ja -infektiot sekä astman kehittyminen.

Tummumisena tai muuna värimuutoksena materiaalin pinnalla näkyvä mikrobikasvu pysyy joskus piilossa pintamateriaalin alla tai rakenteen sisällä, jolloin homeinen, maakellarimainen haju tai asukkaiden oireilu tiloissa voi olla ainut merkki mikrobikasvusta.

 

Avuksi kunnon ilmanvaihtojärjestelmä

Kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi on ensisijaisen tärkeää pitää rakennus kuivana. Ongelmilta voi välttyä varmistamalla, että käytössä on oikeanlainen, riittävän tehokas ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmän tehtäviin kuuluu kosteuden ja hiilidioksidin sekä rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvien päästöjen poistaminen ja puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ulkoilman tuominen sisään.

VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää ilmanvaihto tarpeenmukaiseen, älykkääseen ja kustannustehokkaaseen ilmanvaihtoon. Langattomasti toimivan järjestelmän jälkiasentaminen on helppoa ja nopeaa, sillä kaapelointien määrä on vähäinen eikä talon rakenteisiin tarvitse koskea.

Säästät sekä energiaa että rahaa ja pidät taatusti loitolla haitalliset mikrobit ja sen myötä myös kosteus- ja homevauriot, jolloin sisäilma pysyy terveellisenä ja raikkaana.

Lue myös nämä

pics

”Ikkunat auki, kyllä se ilma siitä vaihtuu” on yleinen kommentti. Jokaisessa talossa tuuletetaan varmasti joskus ikkunat avaamalla, tai ikkunat avataan kesähelteillä viilennystä tuomaan. Jatkuva tarve ikkunoiden auki pitämiselle kertoo kuitenkin... Lue lisää >

pics

Ilmanvaihtoa ja ilmastointia käytetään usein toistensa synonyymeinä, vaikka ne ovatkin kaksi eri asiaa. Ilmanvaihdolla viitataan nimensä mukaan ilman vaihtuvuuteen, kun taas ilmastoinnilla tarkoitetaan ilman laadun säätelyä.   Ilman vaihtuvuuden ohjaus... Lue lisää >

pics

VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmä on markkinoiden edullisin tapa päivittää rakennuksen ilmanvaihtoratkaisut. ECo Idealin asentaminen on helppoa ja nopeaa. Lisäksi kustannustehokas ilmanvaihtoratkaisumme säästää energiaa, rahaa ja vaivaa. Mutta miten VILPE®... Lue lisää >

pics

Miten ilmanvaihtoremontti oikein etenee? Seuraamme tämän syksyn ja talven aikana, miten ECo Ideal Wireless -järjestelmän asentaminen ja yläkerran remontti etenevät Perämäen perheessä. 14.11.2018 Perämäen nelihenkinen perhe asuu Ylihärmässä vuonna 1999... Lue lisää >

katso kaikki artikkelit >